expositie

17/09–16/10

Chloé Rutzerveld: Future Food Formula

In de nabije toekomst kweek je geen tuinkers meer, maar jouw ideale wortel, aubergine of tomaat naar eigen ‘groeirecept’. De Future Food Formula van food designer Chloé Rutzerveld laat je precies zien hoe dat zou kunnen werken. Van 17 september t/m 17 oktober te zien bij RAUM.

Stel je eens voor…

In de nabije toekomst kweek je geen tuinkers meer, maar jouw ideale wortel, aubergine of tomaat naar eigen ‘groeirecept’. De voedselindustrie weet namelijk na jarenlang onderzoek preciés wat er nodig is aan omgevingsfactoren zoals licht, temperatuur en luchtvochtigheid om jouw dagelijkse portie groenten de gewenste smaak, formaat, kleur en voedingswaarde te geven. Althans, wat de gemiddelde persoon betreft. Misschien kan een tomaat voor jou niet zoet of rood genoeg… ideaal dus als jij straks zelf je eigen groenten kunt ontwerpen. Geheel natuurlijk, zonder het gebruik van landbouwgrond, pesticiden of beperkingen door seizoenen. In jouw eigen keukenkas, naast de 3D-printer, waarin alle omgevingsfactoren onafhankelijk van elkaar nagebootst kunnen worden.

Bizar idee, niet?

Fooddesigner Chloé Rutzerveld is tijdens haar residentie bij RAUM in de kunst van het groeirecept gedoken. Wekenlang heeft ze gebroed op wetenschappelijke informatie rondom de ontwikkeling van groenten: welke invloed hebben al die tientallen factoren zoals bijvoorbeeld licht en temperatuur op een gewas? Hoe kunnen we deze kennis gebruiken om nog onbestaande experimentele variaties op bestaande gewassen te creëren? Het resultaat is een interactieve installatie gemaakt in samenwerking met studio RNDR, die het je zelf laat beleven!

Waarom bij RAUM?

Mensen zijn van nature technologisch. Dat is ook de reden dat we steeds maar blijven zoeken naar slimmere, efficiëntere en meer duurzame manieren om ons voedsel te produceren. Dit moet ook haast wel als we op een verantwoorde manier de alsmaar groeiende wereldbevolking willen voeden. Leidsche Rijn kende in de 20e eeuw een rijke agrarische tuindersgemeenschap, omdat het gebied uit goedkope en zeer vruchtbare grond bestond. Ruim 90 hectare was bedekt en bezaaid met veelal glastuinbouw, oftewel groenten, bloemen, planten en fruit die werden gekweekt in kassen. Hele weilanden zijn in de afgelopen tientallen jaren omgeploegd, om plaats te maken voor de woonwijken van Leidsche Rijn.

Chloé legt met de Future Food Formula een link tussen het tuindersverleden (van Leidsche Rijn), het heden en de toekomst, door het kweken van groenten te bestuderen en te verbeelden. Ook legt ze een link tussen de wetenschap en de consument: over niet al te lange tijd gaan we misschien wel over van traditionele tuinkas naar een eigen futuristische keukenkas.

Wat heeft Chloé gemaakt?

Met de Future Food Formula installatie kun je zelf experimenteren met het samenstellen van een groeirecept, om zo een nieuwe variatie op een gewas te ontwerpen! Het effect van de aanpassingen die jij doet op de ontwikkeling van het gewas, is direct zichtbaar op het scherm van de installatie. Zo kun je ontdekken welke invloed de toename van ver-rood licht of de afname van de CO2 concentratie heeft op de vorm, kleur, smaak en voedingswaarde van het gewas. We dagen je uit om grenzen op te zoeken en mee te helpen met het ontwikkelen van een nieuwe generatie groenten. Experimenteer, leer en fantaseer over de toekomst van ons eten!

Over Chloé Rutzerveld

Chloé Rutzerveld (1992) is een food designer uit Eindhoven. Ze onderzoekt de wereld van voedselproductie en -consumptie zet deze op zijn kop. Chloé is gefascineerd door de natuur, het menselijk lichaam en de vervreemde relatie van de mens met voedsel. Na cum laude te zijn afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Eindhoven in 2014, is Chloé haar eigen studio begonnen. Haar projecten kennen een interessante combinatie van design, wetenschap en technologie, vaak met als doel om voedsel of het voedselsysteem gezonder, duurzamer en efficiënter te maken. Met haar afstudeerproject over 3D foodprinting ‘Edible Growth’ kreeg ze wereldwijd aandacht, waaronder een uitnodiging om te spreken van TedX YYC en tal van prijzen en nominaties.

Chloé is een van de makers in residence van RAUM in 2017. Lees meer over de makers in residence.

Maikel Samuels

OPENING INSTALLATIE
17 september
15:00 – 18:00 uur
FB event

OPENINGSTIJDEN
17 september
t/m 17 oktober
wekelijks op

woensdag
15:00 – 18:00

zondag
12:00 – 18:00

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search