event

04/11

Culturele Zondagen Digitaal: Data Is Gold

Data is het goud van de toekomst. Het is al jaren dé belofte in de techindustrie: het geeft snel inzage in de gewoonten en gebruiken van een grote groep mensen, dingen of processen. Maar wat is data nu precies? Over de definitie raken we het niet eens, en hoe met data om te gaan, is ook het laatste woord nog niet gewisseld. In de toekomstige stad zullen we hoe dan ook, meer gaan ontwerpen, sturen en controleren op basis van data. Daar kun je op allerlei manieren naar kijken. Met Culturele Zondagen Digitaal geeft RAUM je een proeverij van data: je ziet, hoort, proeft, ervaart en bewandeld de stad van de toekomst door een databril. Zo kun je je inbeelden welke kansen en uitdagingen data biedt en vooral, hoe data in service kan staan voor ons als bewoners van de stad.

Programma:
11:00 – 13:00 – Pavèl van Houten: de Burenparade
13:00 – 14:00 – Datalunch
14:00 – 16:00 – Pavèl van Houten: de Burenparade (uitverkocht)
16:30 – 18:00 – Utrecht Data School x RNDR: Data Walk
18:30 – 20:00 – Datadiner
20:00 – 20:15 – Opening RNDR: Open Highway
20:15 – 20:30 – Opening Gosse de Kort: Solid Cinema
20:30 – 21:30 – Maakpraat: RNDR & Gosse de Kort
21:30 – 22:30 – Naborrel

Opening RNDR: Open Highway
Open Highway is een lichtinstallatie van grofweg 20 x 30 meter, die op basis van publieke data de A2 snelweg simuleert die onder het Berlijnplein doorloopt. Je ziet de voertuigen in de tunnel, real-time een afstand afleggen bovenop het plein, door bewegend rood en wit licht. De data om de voertuigen te kunnen simuleren, is afkomstig van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens. Dagelijks voorspelt dit overheidsinstituut de snelheid en hoeveelheid van voertuigen die onder andere door de Leidsche Rijntunnel rijden (de op twee na langste tunnel van Nederland). Open Highway maakt de verborgen infrastructuur onder het Berlijnplein zichtbaar op het plein: het Berlijnplein bestaat immers bij de gratie van de A2 snelweg. Iets negatiefs (auto’s, stank, herrie) wordt zo vertaald naar een krachtige ervaring in beeld en geluid.

Opening Gosse de Kort: Solid Cinema
Architectuur is statisch, denk je wellicht. Een gebouw staat altijd stil. Niet als het aan Gosse de Kort ligt. Als mensen bewegen we ons rondom een gebouw of object, en daardoor is de ruimtelijke ervaring altijd veranderlijk en dynamisch, aldus de Kort. De lichtinstallatie Solid Cinema is het resultaat van een onderzoek naar bewegingspatronen van mensen bij RAUM en hoe deze patronen het aanzicht van een statisch object steeds kunnen laten veranderen. Om dit werk te kunnen maken, was data, 3D printing technologie, complexe software en rekentijd nodig. Solid Cinema toont de belofte van licht, dynamiek en technologie in het vormgeven van de toekomstige, stedelijke architectuur. Het ‘filmscherm’ beweegt niet, maar jij beweegt.

Pavèl van Houten: de Burenparade
Vanuit het niets verrijst een tweede stadshart in Utrecht. Van kale vlakte tot kartonnen maquette en van spookstad in aanbouw tot een bruisend centrum (hopelijk). Welkom, nieuwe Vinexbewoners! Het ongeschreven blad van Leidsche Rijn Centrum wacht op jullie. Kunstenaar Pavèl van Houten presenteert in september, oktober en november voor alle nieuwe buren (en andere nieuwsgierigen) de Vinexburen Wandeling. Een interactieve buurtwandeling, zoals je ‘m niet eerder hebt meegemaakt. Nieuwe plekken, ontmoetingen en verhalen worden gedeeld, dromen, wensen en verlangen in kaart gebracht. Pavèl van Houten geeft de verzamelde informatie (data) vervolgens op bijzondere wijze terug aan de (toekomst van de) stad.
Max. 15 deelnemers per ronde, reserveer je ticket voor €3,50.

Utrecht Data School x RNDR: Data Walk
Waar vind je data? Utrecht Data School (onderdeel van Universiteit Utrecht) organiseert regelmatig data walks: wandelingen waarin je in het alledaagse leven op straat, op zoek gaat naar data. Na een korte introductie, ga je op pad om te observeren, reflecteren en om uit te zoeken hoe en welke data onze omgeving beïnvloedt. Na de tocht, brainstormen we over hoe je de gevonden data kunnen transformeren tot een creatieve vorm. Ook vertellen de makers van RNDR je alles over hoe zij data hebben gebruikt om de lichtinstallatie Open Highway te maken. Tijd om te ontdekken in hoeverre Utrecht al gedataficeerd is, en hoe we die data (creatief) naar onze eigen hand kunnen zetten!

Datalunch & Datadiner
Speciaal voor deze Data Is Gold dag bij RAUM, gaat de keuken los op data tijdens de lunch en het diner. Hoe? Dat houden we nog even geheim. Iets met algoritme of data digging, wellicht? Extra leuk is dat het nieuwe paviljoen Venster nét is opgeleverd in september: meteen een goede kans om deze nieuwe hotspot in Utrecht te bekijken.

Maakpraat: RNDR & Gosse de Kort
Maakpraat is een terugkerend programma van RAUM, gehost door Teddy Tops. In een kort interview gerelateerd aan een kunstinstallatie, -project of voorstelling, graaft Teddy samen met de betreffende maker(s) naar de achtergrond en inspiratie van hun makerschap. Dat kan gaan over hun visie op de toekomst van de stad en uiteraard over het werk zelf: wat inspireert je om dit werk te maken, hoe ziet het maakproces eruit en wat is de aanleiding geweest? Tijdens deze editie gaat Teddy in gesprek RNDR en Gosse de Kort, over hun nieuwe werk bij RAUM.

 

 

Zondag 4 november
11.00 – 22.30
RAUM

Facebook
Gratis
Tickets de Burenparade
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog