Hoe zetten we data in voor een beter stadsleven? Stadslab RAUM en data-ontwerpbureau CLEVER°FRANKE zetten van vrijdag 4 okt t/m zondag 1 dec de burger voorop in de wereld van data.
4 okt t/m januari 2020
Workshop AI in 60 min: 19 nov
Talkshow: 28 nov
Tijdens de afsluitende talkshow op 28 november kijken we terug naar wat we geleerd hebben met Cirque du Data, maar vooral ook hoe we vooruit kunnen. Welke kennis kunnen we inzetten voor een beter stadsleven en wat weten we nog niet? RAUM en CLEVER°FRANKE zetten deze kennis in om de burger centraal te blijven houden in de wereld van data. Andy Kirk (UK), datavisualisatie goeroe en onderdeel van de internationale onderzoeksorganisatie ‘Seeing Data’, geeft een korte keynote over hoe we data beter kunnen lezen en data kennis ook kunnen overdragen aan niet-experts. We gaan ook in gesprek met het publiek en verschillende experts uit de stad over hoe we de burger centraal kunnen zetten in het dataleven van de stad. Tevens vertellen Gert Franke (directeur CLEVER°FRANKE) en Donica Buisman (directeur RAUM) tijdens deze talkshow over wat zij geleerd hebben van Cirque du Data en wat ze met deze kennis gaan doen.
Voor de expositie Data Exposed worden (open) data geëxposeerd, opgehaald en tastbaar gemaakt. Bijzondere 3D datavisualisates, kunstinstallaties Solid Cinema en Open Highway en aansprekende beeldinformatie over hoe je data eigenlijk moet lezen, leggen het stadsleven van bewoners in de wijk bloot. Data zijn waardevol bij het ontwikkelen van een visie op de stad van de toekomst. Met een expositie van kunstinstallaties en datavisualisaties op het Berlijnplein maken we het onzichtbare van dit stadsdeel zichtbaar. We laten je technologieën zien die op allerlei manieren data verzamelen en verwerken. Wat willen we weten van elkaars gedrag? Hoe maken we onzichtbare data zichtbaar? Cirque du Data doet zelf aanvullende ‘public research’ naar de wensen van bewoners voor het inzetten van data in de wijk. De expositie breidt zich dan ook gestaag uit met nieuwe datavisualisaties die de resultaten van dit onderzoek laten zien. Met bijdragen van o.a: Schwandt Information Design , NEMO Kennislink, RNDR, Gosse de Kort.
Met Open Highway ervaar je op het Berlijnplein de duizenden auto’s die dagelijks onder het plein doorrijden in de Leidsche Rijn tunnel: de op twee na langste tunnel van Nederland. Deze kunstinstallatie van ontwerpstudie RNDR gebruikt hiervoor data van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens. Constant voorspelt dit overheidsinstituut de snelheid en hoeveelheid van voertuigen in de tunnels van Nederland. Zij monitoren met publieke sensoren ook de voertuigen die door deze A2 tunnel rijden. Met een veld vol bewegend rood en wit licht, én geluid, geeft Open Highway je zo een real-time beeld van de verborgen infrastructuur onder je voeten. Het biedt een doorkijkje naar een toekomst waarin infrastructuur niet meer de dominante rol speelt die we in deze huidige tijd kennen. Dankzij de Leidsche Rijntunnel is Leidsche Rijn Centrum vrijgesteld van overlast van hardrijdende auto’s en stinkende vrachtwagens. Open Highway is daarmee een visuele vertaling van hoe infrastructuur én data in service kan staan van burgers.
De installatie ‘Demystifying the Smart City’ van Sensor Lab laat tijdens de expositie zien hoe data nu al opgehaald wordt door bedrijven en overheden in de stad Utrecht. Utrecht ondergaat namelijk een onzichtbare transformatie en wordt langzaam maar zeker steeds meer een 'slimme stad'. Met deze installatie wil Sensorlab een aanzet geven om de burgers de autonomie over haar eigen gegevens terug te geven en een meer geïnformeerde mening over de slimme stad te vormen. De tentoonstelling van Sensor Lab is nog t/m 10 november te bezichtigen.
Op dagelijkse basis gebruik jij AI, ofwel Artificial Intelligence. Denk bijvoorbeeld aan Spotify die je aanraadt welke nummers je kan luisteren. Wil je nu wel eens weten hoe dat werkt en wat je er zelf mee kan? AI maakt ons leven makkelijker maar blijft doorgaans een vaag begrip. AI kan groot, complex en ongrijpbaar zijn. In deze sessie wordt AI klein, simpel en tastbaar gemaakt. Namelijk, als AI te begrijpen is, wordt het pas echt leuk. Zodra je iets bij AI voor kan stellen, ga je kansen zien, fantaseren en ideeën creëren. We gaan samen de mouwen opstropen, AI toepassingen bedenken en je gaat zelfs naar huis je eigen gemaakte AI Pie!
Op het circusterrein konden bezoekers ook kennismaken met o.a het 'circuswezen' AIML, dat eerder hoge ogen gooide tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Aiml is een AI robot die op basis van data het 'sentiment' in de wijk registreert, en ter plekke de emoties van bezoekers vertaalt naar een door Aiml getekend portret. Het is een voorbeeld van hoe artificial intelligence en machine learning in ons publieke stadsleven ingezet kan worden om meer kennis te krijgen over de wijk. Aiml is nog t/m vrijdag 8 november (tijdens openingstijden wijkrestaurant Venster) te bekijken op het Berlijnplein.
In drie verschillende workshops gaan we met bewoners en lokale organisaties in gesprek én geven tools om data zelf beter in te kunnen zetten op deze thema’s in de wijk. Wat vertelt open data ons eigenlijk, maar ook wat vertelt het ons niet? Cijfers zijn ook maar cijfers. Wij willen met jou de verhalen ophalen achter de cijfers die tijdens Cirque du Data worden tentoongesteld. We onderzoeken drie thema's: migratie, jongeren en vrijwilligerswerk. Data experts Danielle Arets en Jeroen de Vos van de Fontys Hogeschool in Tilburg zetten hun luisterende en onafhankelijke oor in en geven jou de juiste datatools om je nog sterker in te kunnen zetten voor je wijk. Deelnemen aan deze workshops? Meld je aan via onze site. - Vrijwilligerswerk 6 november, 09.00 uur - 10.30 uur - Jongeren 6 november, 15.30 uur - 17.00 uur - Migratie 7 november, 09.00 uur - 10.30 uur