Buqs avondwandeling - RAUM - Kunst en design in Utrecht - Expositie Utrecht
event

07/04

Buqs: avondwandeling

Buqs: je kunt ze vergelijken met een zwerm insecten. Ze geven licht, veranderen van kleur, praten met elkaar. Ze maken je bewust van de technologie om je heen en de invloed daarvan op de gebouwde omgeving. Loop op zaterdag 7 april mee met de avondwandeling.

Wat zijn Buqs?

Buqs zijn een elektrische levensvorm: lichtgevend en geluidmakend. Ze zitten hoog in de lantaarnpaal, tegen een raam of in de klimop verstopt, terwijl ze tikkende geluiden maken in conversatie met elkaar.

Sensoren, microcontrollers; alledaagse hobby-technologie in de vorm van een insect-achtig wezen maakt je ineens bewust van de technologie om je heen en de invloed daarvan op de gebouwde omgeving. In de slimme stad van vandaag wordt er namelijk van alles geautomatiseerd: op elke hoek een sensor, realtime data van connected objects en drones met scanners die alles in kaart brengen.

Avondwandeling

Tijdens de avondwandeling op zaterdag 7 april nemen Buqs-uitvinders Teun Verkerk en Joris Hoogeboom je mee in het verhaal achter deze elektronische koloniewezens en de toekomst van de slimme stad. De Buqs zijn als nieuwe diersoort, namelijk een uitstekend middel om het gesprek over die smart city aan te gaan. Als je nu al de stad kunt hacken met toegankelijke technologie zoals wifi, bluetooth en sensoren, wat staat ons dan in de toekomst te wachten?

Terwijl we de route van Buqs bewandelen (± 1 à 2 km), kom je (hopelijk) tot de ontdekking dat we technologie óók kunnen inzetten om onze omgeving vrolijker, mooier of grappiger te maken. Tegelijkertijd roept de toegankelijkheid van een Buq maken vragen op over wie er met jouw signalen vandoor gaat. Bouwt de gemeente bijvoorbeeld aan een afgeschermde, slimme infrastructuur waarin jouw gegevens absoluut niet meer veilig zijn, of ligt het genuanceerder en is het slechts een onschuldige, slimme lantaarnpaal?

Buqs avondwandeling - RAUM - Kunst en design in Utrecht - Expositie Utrecht
Maak mee hoe de stad wordt gehackt en van kleur verandert

Datum
Zaterdag 7 april

Tijd
21:00 – 22:00 uur

Locatie
Verzamelen bij RAUM
Route door Leidsche Rijn

Gratis
Voor alle leeftijden

Wandel mee, praat mee, maak mee!

Datum
Zaterdag 7 april

Tijd
21:00 – 22:00 uur

Locatie
Verzamelen bij RAUM
Route door Leidsche Rijn

Gratis
Voor alle leeftijden

Facebook
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search