event

19/07

Brommerbios World City Tour – Capernaüm (2018, Beirut)

Voor RAUM is de Brommerbios hét voorbeeld van hoe kunst (film in dit geval) mensen kan samenbrengen in de publieke ruimte. Wat is er nu leuker dan bij de schemering op het gras neer te ploffen en film te kijken op een warme zomeravond, middenin de stad? We bezoeken via zes prachtige films de wereldsteden Tokyo (Japan), Beiroet (Libanon), Nairobi (Kenia), Mexico City (Mexico), Los Angeles (USA) en Kabul (Afghanistan).

Film uit Beiroet: Capernaüm (2018 – Beiroet, Libanon)
Een indringend portret over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon, verteld door de ogen van een kind. Zain (Zain Al Rafeea) slijt zijn dagen in de straten van de Libanese hoofdstad Beiroet. Als oudste kind van het gezin is het zijn taak om te werken om te helpen het gezin te onderhouden. Wanneer zijn zusje wordt uitgehuwelijkt aan een oudere lokale groenteboer, besluit Zain weg te lopen van huis. Dit leidt tot een ongelooflijke roadtrip, met nieuwe vriendschappen en alles beslissende keuzes.

RAUM heeft de Brommerbios overgenomen. De Brommerbios is dé Utrechtse mobiele buitenbioscoop gebouwd op een Zundapp bakbrommer uit de jaren ’70. Programmamaker Lotte Walrave en ruimtelijk ontwerper Maarten Slot bedachten de Brommerbios in 2014 en hebben sindsdien de buitenbioscoop in bijna alle Utrechtse parken en tuinen geparkeerd. Honderden vriendengroepen, stelletjes, echtparen en stoere solisten hebben hun kleedje voor het scherm uitgespreid en films gezien van aanstormende en gevestigde filmmakers, onder andere bij Molen de Ster, Vechtclub XL en tijdens het Nederlands Film Festival. 

De films voor de World City Tour zijn mede geselecteerd op basis van de wereldsteden waarin de films zich afspelen. RAUM specialiseert zich als cultureel stadslab immers in het (toekomstige) stadsleven en stedelijke kwesties via expo’s en events.

Brommerbios World City Tour: Beirut 
Een indringend portret over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon, verteld door de ogen van een kind. Zain (Zain Al Rafeea) slijt zijn dagen in de straten van de Libanese hoofdstad Beiroet. Als oudste kind van het gezin is het zijn taak om te werken om te helpen het gezin te onderhouden. Wanneer zijn zusje wordt uitgehuwelijkt aan een oudere lokale groenteboer, besluit Zain weg te lopen van huis. Dit leidt tot een ongelooflijke roadtrip, met nieuwe vriendschappen en alles beslissende keuzes.

De film was winnaar van de Publieksprijs tijdens het Film Festival Gent 2018. Genomineerd voor de Golden Globe, Oscar en BAFTA voor de Beste Buitenlandse Film.

Drie gangen filmdiner
Voorafgaand kun je aanschuiven bij het filmdiner gehost door Venster, geïnspireerd op Beirut. Alles vindt natuurlijk plaats in de openlucht!

Het filmprogramma is gecureerd door Roos Stelling (programmeur Louis Hartlooper Complex & Springhaver) in samenwerking met RAUM. De avonden worden ingeleid met een persoonlijk verhaal van iemand die in de wereldstad heeft gewoond,  en een introductie op de film door een explicateur.

RAUM & Brommerbios
RAUM geeft met exposities en events vorm aan het stadsleven van de toekomst. De Brommerbios is dé Utrechtse mobiele buitenbioscoop gebouwd op een Zundapp bakbrommer.

 

Brommerbios World City Tour
6 filmavonden over 6 grote steden

Vrijdag 19 juli
Diner: 19.00 uur
Film: vanaf 21.30

Toegang gratis
Strandstoel: €2,50
Diner vooraf: €27,50 excl. drank

Tickets
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search