event

06/08

Brommerbios: Queer der Lusten | ‘We Were Here’ (uitverkocht)

Een serie prikkelende film- en gespreksavonden in samenwerking met QFFU (Queer Film Festival Utrecht) waarin de norm bevraagd en besproken en wellicht zelfs verlegd wordt.

Queer Film Festival Utrecht brengt deze zomer vier filmische perspectieven op de openbare ruimte in het algemeen en ‘normaal gedrag’ in het bijzonder, Geïnspireerd op de Raum der Lusten tentoonstelling. Verwacht avonden vol queerness en sensualiteit met een buitenfilm op de brommerbios en een goed publieksgesprek.

Bekijk hier de trailer ‘We were here’


Queer der Lusten: ‘We Were Here’ 

Geïnspireerd door ‘De Hel’ in de RAUM der Lusten expositie toont het Queer Film Festival Utrecht deze avond de documentaire ‘We Were Here uit 2010. De Hel als tegenpool van de Hemel en het Paradijs. Een religieus concept en een plek waar men na de dood heen zou gaan, indien een hogere macht hiertoe beslist. Een plek waar mensen mentaal en fysiek pijn lijden. Maar hoe zie jij deze plek? Ervaar jij zelf op sommige momenten ook een hel op aarde? Kun je de Hel overwinnen?

Het Queer Film Festival Utrecht neemt je mee naar de hel van San Fransisco in het begin van de jaren ‘80 via de ontroerende en prijswinnende documentaire film ‘We Were Here’ uit 2011. San Francisco was in de jaren ‘70 een veilige haven voor de homo- en lesbische gemeenschap, een plek waar men openlijk kon leven, weg van discriminatie. Maar na bijna een decennium van een ‘paradijs op aarde’ werd de stad getroffen door een golf van shock en verdriet toen het de ‘ground zero’ werd van de aids-epidemie, waarbij honderden homomannen het slachtoffer werden van de ziekte. Een ware hel op aarde. Een hele gemeenschap werd weggevaagd.

Hoewel het een in San Francisco gebaseerd verhaal is, gaat ‘We Were Here’ verder dan San Francisco en verder dan AIDS zelf. Het spreekt over ons vermogen als individuen om in actie te komen, en over de ongelooflijke kracht van een gemeenschap die samenkomt met liefde, mededogen en vastberadenheid.

Regisseur David Weissman verkent het ongelooflijke verhaal van liefde en verlies door de ogen van vijf mannen en vrouwen die het uit de eerste hand hebben meegemaakt.

De film wordt ingeleid door een explicateur van het QFFU aangevuld met een poetische reflectie van een upcoming spoken word artiest uit Utrecht en is er ruimte voor een publieksgesprek.  

PRAKTISCH
Queer de Lusten – ‘We Were Here’
Brommerbios 6 augustus 2021
20:00 uur: aanvang/inloop
20:30 uur: start programma (inleiding + spoken word door Grey Ravelli) + film
23:00 uur: einde

Locatie: Berlijnplein
Lengte film: 90 minuten
Taal: Engels met Nederlandse ondertiteling

Toegangsprijs: gratis entree, maar wel verplicht online registreren.
Opmerking: de film wordt buiten vertoond, er is een beperkt aantal strandstoelen beschikbaar of neem je eigen kussentje of dekentje mee.
Gratis / €5 inclusief strandstoel

BROMMERBIOS
De Brommerbios is dé Utrechtse mobiele buitenbioscoop gebouwd op een vintage Zundapp bakbrommer uit de jaren ’70. Na vijf jaar touren door de stad met oprichters en makers Lotte Walrave en Maarten Slot, is ’ie sinds 2019 van stadslab RAUM. Al honderden vriendengroepen, koppels en solisten hebben hun kleedje voor het scherm uitgespreid. Meestal vertoont de Brommerbios films van jonge, beloftevolle filmmakers. Een bezoekje aan de Brommerbios is dé perfecte besteding voor je warme zomeravond samen met je stadsgenoten.

Grey Ravelli

Hoi, ik ben Grey Ravelli Dat was niet altijd mijn naam maar het had wel altijd al mijn naam moeten zijn. Zoals, toen ik nog niet snapte waarom ik nooit naar mijn lichaam keek in de spiegel, of dat oncomfortabele gevoel in mijzelf niet wou erkennen als mensen het over mij hadden en ze het over een meisje hadden. En het had al helemaal mijn naam moeten zijn toen ik dacht dat ik deze ‘fase’ van jongens kleding en petjes en nooit make-up en helemaaaal geen jurk dragen, zou ontgroeien en ooit een echte dame zou worden. Maar het is mijn naam nu. Nu dat ik weet waarom ik mijn bovenlichaam verstop voor de wereld, en mij niet aangesproken voel als een vreemdeling die om kleingeld vraagt, mij aanspreekt met ‘dame’. Waarom ik boos word als de machinist in de trein niet “Beste Reizigers’ zegt, zoals was beloofd en afgesproken, maar “Dames en Heren”. Ik ben Grey en ik heb dingen te zeggen, over mijzelf, over de wereld en heel soms over nuttige dingen.

QUEER FILM FESTIVAL UTRECHT
Sinds 2019 is het QFFU  hét LHBTQI+ filmfestival van Utrecht. Het festival heeft een uitgebalanceerde programmering op het vlak van LHBTQI+ (queer) films in combinatie met een amuserend en verdiepend randprogramma. Tijdens het QFFU staan diversiteit, inclusiviteit en toegankelijkheid centraal. Wij laten de queercommunity in de meest diverse vorm mogelijk zien en nemen de bezoeker mee in de prachtige, ontroerende maar soms ook emotionele verhalen die centraal staan in ons programma.

OVER RAUM DER LUSTEN
RAUM der Lusten is een openlucht expositie, programma en virtuele experience die je laat nadenken over de inrichting onze publieke ruimte in steden en wijken. En stel dat deze er heel anders uitzien, gaan we ons dan ook anders gedragen?

Queer der Lusten – ‘We Were Here

20:00 uur: aanvang/inloop
20:30: start programma (inleiding + spoken word door Grey Ravelli) + film
23:00 uur: einde

Locatie: Berlijnplein
Lengte film: 90 minuten
Taal: Engels met Nederlandse ondertiteling
Toegangsprijs: gratis entree, maar wel verplicht online registreren.

Opmerking: de film wordt buiten vertoond, er is een beperkt aantal strandstoelen beschikbaar of neem je eigen kussentje of dekentje mee.

Gratis / €5 inclusief strandstoel

Gepresenteerd door:
Queer Film Festival Utrecht, QFFU

Voor meer info: Brommerbios

TICKETS
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search