event

20/08

Brommerbios Queer der Lusten: AYOR en ‘De stad was van ons’ – UITVERKOCHT

Een serie prikkelende film- en gespreksavonden in samenwerking met QFFU (Queer Film Festival Utrecht) waarin de norm bevraagd en besproken en wellicht zelfs verlegd wordt.

Queer Film Festival Utrecht (QFFU) brengt deze zomer in samenwerking met RAUM een serie filmische perspectieven op ontmoeting en seksualiteit in de openbare ruimte. Vier avonden vol queerness met een buitenfilm op de brommerbios, poëzie, spoken word en een goed gesprek. Dit programma is de opening van QFFU. 

AYOR en DE STAD WAS VAN ONS. Radicaal Feminisme in de jaren ’70

Op welke plekken mag je als queer persoon ruimte innemen? Tijdens de Dodenherdenking in 1970 doen twee jongens een poging om zichtbaarheid te creëren voor de LHBTQ+-gemeenschap en willen zij kunnen herdenken. De korte film ‘AYOR’, gebaseerd op ware gebeurtenissen, biedt een inkijkje in hun gevoelens in aanloop naar en na afloop van de actie. Het acroniem At Your Own Risk sluit aan bij de onveiligheid die veel gemarginaliseerde groepen ervaren als zij zich in de openbare ruimte bevinden. Gelukkig zijn er altijd mensen die zich uitspreken over deze ongelijkheid, zo ook de lesbische beweging in de jaren zeventig. Zij beïnvloedde de vrouwenbeweging en liet luid van zich horen: digitaal en fysiek. Ze organiseerden festivals, ondersteunden de krakersbeweging en maakten films. In ‘De stad was van ons’ geeft Netty van Hoorn aan de hand van archiefmateriaal en interviews de radicale activisten een podium. 

Kopje Onder

Voor de films vindt er een muzikaal optreden plaats van het duo Kopje Onder. Kopje Onder bestaat uit Jona Bosman (1997), die gitaar speelt en zingt, en Nicole Kaandorp (1997), die melodica en mondharmonica speelt, en praat. Samen maken ze verhalende Nederlandstalige liedjes over netwerkborrels, croissantjes, badschuim, drank, de zomer en nog veel meer. Ze speelden op onder andere Mensen Zeggen Dingen, Explore The North, Notes of a Dirty Old Man, Ruigoord, Stukafest, bij kasteel Muiderslot en in TapasTheater.

Jona en Nicole zijn zowel op muzikaal vlak als in het echte leven partners en ze zingen over wat ze leuk vinden, dus ook over de gevoelens van een meisje voor een ander meisje. Hoewel ze zichzelf niet direct als activistisch beschrijven, benadrukken ze wel het belang van de normalisatie om te kunnen zeggen wat je voelt.

Na het muzikale optreden volgt spoken word optreden. Ook is er een gesprek/workshop van SKSPRAAT waarbij iedereen de ruimte krijgt om te praten, luisteren en vragen te stellen over seks, activisme en alles daaromheen. Tot slot leidt het QFFU de twee films in.

AYOR

Tijdens de Dodenherdenking van 1970 proberen twee jongens een statement te maken tegen homodiscriminatie. In de momenten ervoor en erna wordt hun twijfel, angst en overtuiging duidelijk.

DE STAD WAS VAN ONS. Radicaal Feminisme in de jaren ’70

De radicaal feministische beweging barstte los in 1970. Het bleek een drijvende kracht binnen het Nederlandse feminisme. Zij deden niet alleen mee aan bewustwordingsgroepen, demonstraties en kraakacties, maar startten ook activistische bewegingen als Paarse September en Lesbian Nation, begonnen vrouwencafés, boekhandels, tijdschriften, archieven, een drukkerij, een filmcollectief, een fonds om vrouweninitiatieven te financieren en nog veel meer. Sommige van die initiatieven zouden uitgroeien uit tot wereldwijd opererende organisaties, zoals filmdistributeur Cinemien en Mama Cash.

Opeens stonden de stadsmuren vol geheimzinnige leuzen, zoals ‘Zij komt’ en ‘We love the Moon’, er werden volksfeesten gehouden, films gemaakt, er werden bezettingen gepland en uitgevoerd: alles veranderde. Alles werd nieuw. Netty van Hoorn maakte deze documentaire  met historisch filmmateriaal, foto’s en interviews: een adembenemend document. Documentaire: 70 minuten.

Senna Pauli

Senna Pauli (1992) (zij/haar) studeerde in 2017 af aan HKU Writing for Performance. Senna schrijft teksten en maakt performances vanuit een diepe fascinatie voor onze enorme, uiteenlopende, vertakkende, wonderlijke fantasie. Erotiek, intimiteit, gendernormen en identiteit maken daar een onlosmakelijk onderdeel van uit. In haar werk poogt ze te onthullen wat meestal onder de lakens verborgen blijft. Onder de naam House of Insecurities maakte ze in 2020  Rare Fish, een fysieke tekstperformance rondom de afscheidsbrief die ze schreef aan de borsten van haar geliefde Romy, de avond voor zijn dubbele mastectomie. Haar nieuwe project Hairy, zal in november in première gaan op What You See Festival 2021 in Utrecht. Hairy is een solo-performance achter een winkelruit met in de hoofdrol: meters lang okselhaar.

Praktisch

Queer der Lusten: AYOR en ‘De stad was van ons’
Brommerbios 20 augustus

Tijdschema
19:30 aanvang/inloop
20:00 uur: start programma
23:10 uur: einde

Queer der Lusten: ‘De stad was van ons’ 
Film 1: AYOR (kort)
Film 2: De stad was van ons. Documentaire: 70 minuten.
Spoken Word Senna Pauli
Muziek: Kopje Onder

Locatie Berlijnplein
Opmerking: de film wordt buiten vertoond, er is een beperkt aantal strandstoelen beschikbaar of neem je eigen kussentje of dekentje mee.
Het programma is uitverkocht.

Brommerbios

De Brommerbios is dé Utrechtse mobiele buitenbioscoop gebouwd op een vintage Zundapp bakbrommer uit de jaren ’70. Na vijf jaar touren door de stad met oprichters en makers Lotte Walrave en Maarten Slot, is ’ie sinds 2019 van stadslab RAUM. Al honderden vriendengroepen, koppels en solisten hebben hun kleedje voor het scherm uitgespreid. Meestal vertoont de Brommerbios films van jonge, beloftevolle filmmakers. Een bezoekje aan de Brommerbios is dé perfecte besteding voor je warme zomeravond samen met je stadsgenoten.

Queer Film Festival Utrecht

Sinds 2019 is het QFFU hét LHBTQI+ filmfestival van Utrecht. Het festival heeft een uitgebalanceerde programmering op het vlak van LHBTQI+ (queer) films in combinatie met een amuserend en verdiepend randprogramma. Tijdens het QFFU staan diversiteit, inclusiviteit en toegankelijkheid centraal. Wij laten de queercommunity in de meest diverse vorm mogelijk zien en nemen de bezoeker mee in de prachtige, ontroerende maar soms ook emotionele verhalen die centraal staan in ons programma.

OVER RAUM DER LUSTEN

RAUM der Lusten is een openlucht expositie, programma en virtuele experience die je laat nadenken over de inrichting onze publieke ruimte in steden en wijken. En stel dat deze er heel anders uitzien, gaan we ons dan ook anders gedragen?

Datum 
20 augustus

Tijdschema 
19:30 aanvang/inloop
20:00 uur: start programma
23:10 uur: einde

Queer der Lusten: AYOR en ‘De stad was van ons’ 
Film 1: AYOR (kort)
Film 2: De stad was van ons. Documentaire: 70 minuten.
Muziek: Kopje Onder

Locatie Berlijnplein

Opmerking: de film wordt buiten vertoond, er is een beperkt aantal strandstoelen beschikbaar of neem je eigen kussentje of dekentje mee.

Dit programma is uitverkocht

Gepresenteerd door:
Queer Film Festival Utrecht, QFFU

Dit programma is de opening van het QFFU

Voor meer info: Brommerbios 

TICKETS
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search