event

18/06

Brommerbios: Queer de Lusten | The Duke of Burgundy

Een serie prikkelende film- en gespreksavonden in samenwerking met QFFU (Queer Film Festival Utrecht) waarin de norm bevraagd en besproken en wellicht zelfs verlegd wordt.

Queer Film Festival Utrecht brengt deze zomer vier filmische perspectieven op de openbare ruimte in het algemeen en ‘normaal gedrag’ in het bijzonder, Geïnspireerd op de Raum der Lusten tentoonstelling. Verwacht avonden vol queerness en sensualiteit met een buitenfilm op de brommerbios en een goed nagesprek.

The Duke Of Burgundy

Geïnspireerd door het ‘Paradijs’ als een van de drie landschappen in de RAUM der Lusten expositie toont het Queer Film Festival Utrecht deze avond de film ‘The Duke of Burgundy’. 

Hoe zou jij ‘Het Paradijs’ omschrijven? Een lichte zonnige plek, waar alles kan, waar iedereen een vrije rol kan aannemen? Het paradijs als een spannende plek met een volledige onbegrensde vorm seksualiteit? Betekent het paradijs voor iedereen eigenlijk wel hetzelfde? Of is het een complete illusie en zet het ons beeld van de mensheid compleet op zijn kop? 

‘The Duke of Burgundy’ vertelt het verhaal van een liefdesrelatie tussen twee vrouwen met een hele duidelijke rolverdeling. In een paradijselijk landhuis leven twee vrouwen samen. Op het eerste gezicht is Cynthia (Sidse Babett Knudsen) een aristocrate die haar huishoudster Evelyn (Chiara D’Anna) vernedert en bestraft voor het kleinste vergrijp. Maar de straf is onderdeel van een zorgvuldig seksueel rollenspel dat zich dagelijks herhaalt. In werkelijkheid zijn Cynthia en Evelyn verwikkeld in een sadomasochistische relatie en is hun machtverhouding een stuk complexer dan die van meesteres en slavin. De film gunt ons een blik achter het masker van de SM en biedt een betoverend kijkspel van schoonheid, emotie en sensualiteit. Regisseur Strickland speelt met onze verwachtingen en kantelt zo steeds het beeld dat we van de vrouwen en hun relatie hebben. 

De film wordt ingeleid door een explicateur van het QFFU aangevuld met een poetische reflectie van een upcoming spoken word artiest uit Utrecht. Na afloop is er een kort nagesprek over de film.

Praktisch

Queer de Lusten – The Duke of Burgundy
Brommerbios 18 juni 2021
20:00 uur: aanvang/inloop
20:30 uur: start programma (inleiding + spoken word)
23:00 uur: einde

Lengte film: 104 minuten
Taal: Engels met Nederlandse ondertiteling
Toegangsprijs: gratis entree, maar wel verplicht online registreren
Opmerking: de film wordt buiten vertoond, er is een beperkt aantal strandstoelen beschikbaar of neem je eigen kussentje of dekentje mee.

Locatie Berlijnplein
Gratis / €5 inclusief strandstoel

Brommerbios

De Brommerbios is dé Utrechtse mobiele buitenbioscoop gebouwd op een vintage Zundapp bakbrommer uit de jaren ’70. Na vijf jaar touren door de stad met oprichters en makers Lotte Walrave en Maarten Slot, is ’ie sinds 2019 van stadslab RAUM. Al honderden vriendengroepen, koppels en solisten hebben hun kleedje voor het scherm uitgespreid. Meestal vertoont de Brommerbios films van jonge, beloftevolle filmmakers. Een bezoekje aan de Brommerbios is dé perfecte besteding voor je warme zomeravond samen met je stadsgenoten.

Queer Film Festival Utrecht

Sinds 2019 is het QFFU hét LHBTQI+ filmfestival van Utrecht. Het festival heeft een uitgebalanceerde programmering op het vlak van LHBTQI+ (queer) films in combinatie met een amuserend en verdiepend randprogramma. Tijdens het QFFU staan diversiteit, inclusiviteit en toegankelijkheid centraal. Wij laten de queercommunity in de meest diverse vorm mogelijk zien en nemen de bezoeker mee in de prachtige, ontroerende maar soms ook emotionele verhalen die centraal staan in ons programma.

OVER RAUM DER LUSTEN

RAUM der Lusten is een openlucht expositie, programma en virtuele experience die je laat nadenken over de inrichting onze publieke ruimte in steden en wijken. En stel dat deze er heel anders uitzien, gaan we ons dan ook anders gedragen?

Queer de Lusten – The Duke of Burgundy

Brommerbios 18 juni 2021
20:00 uur: aanvang/inloop
20:30 uur: start programma (inleiding + spoken word)
23:00 uur: einde

Locatie Berlijnplein
Gratis / €5 inclusief strandstoel

Toegangsprijs: gratis entree, maar wel verplicht online registreren

Opmerking: de film wordt buiten vertoond, er is een beperkt aantal strandstoelen beschikbaar of neem je eigen kussentje of dekentje mee.

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search