event

30/11

Berliner Garten #4

Stad voor wereldburgers en wijkbewoners, schakel tussen Oost en West. Stad met geschiedenis en littekens, bron van experiment en creativiteit. Hebben we het over Leidsche Rijn of Berlijn?

Berliner Garten is een open air festival waarbij we experimenteren met ‘het beste van Berlijn in Leidsche Rijn’. Geen stad in Europa is zo gericht op het publieke stadsleven. Met haar parken, markten, biergartens, openluchtbioscopen, optochten en open air festivals is het er nooit saai. Berlijn is een inspiratie, je hoeft het er niet breed te hebben om er gelukkig te kunnen leven. In Leidsche Rijn proeven we voorzichtig van het potentiële publieke stadsleven.

De laatste Berliner Garten van 2019 heeft álles in zich om de donkere novembermaand in sfeer af te sluiten: vuurkorven, fakkels, talloze kramen met fijn spul van Le Bazarre verkopers, een one-day club en spoken word, film, muziek en verhalen uit vele windstreken. Niet zonder glühwein, uiteraard!

LE BAZARRE AVONDMARKT

Iedere Kiez (buurt) in Berlijn heeft een zondagse vlooien- of vintagemarkt, waardoor de buurt het centrum van de stad blijft. Le Bazarre is al jaren de leukste markt van Utrecht met verkopers van vintage, design, tweedehands kleding, antiek, vinyl, grafisch werk, illustraties, eten, drinken & veel meer. Hier shop je je kerstinkopen en support je lokale ondernemers en particulieren die graag duurzaam met hun producten en ideeën omgaan! Interesse om te verkopen? Meer informatie, prijzen en aanmelden: http://bit.ly/LBZ2019NOV.

CLUB RAUM

Of je wel of niet bij de Berghain bent geweigerd in de rij. De Berlijnse clubcultuur fascineert onze nachtbrakers al jaren. Van snoeiharde techno in de rokerige Tresor tot de glitterende discoballen, viezige ruimtes en duistere gangetjes in Kater Holzig (RIP) en de Wilde Renate. Waar komt die intensiteit van de Berlijnse nachtscene vandaan?

Je denkt uiteraard als eerste aan de voormalige fabrieks- en kantoorpanden, waar veel Berlijnse clubs zijn ingetrokken. Maar dit zie je misschien niet aankomen: de rol van vinyl. In vrijwel alle clubs van Berlijn wordt namelijk nog altijd strikt met alleen de langspeler gedraaid. DJ’s kennen hun platen tot op de millimeter van de groef, het geluid is zowel een analoge tijdsopname als tijdloos én de sets zijn dynamisch – wat maakt dat je tot zondagmiddag wilt blijven dansen. Hier draait het nog écht om de muziek, in plaats van hits en haast. En zo’n vergaan pand is natuur ook heel charmant.

Tijdens de laatste Berliner Garten van het jaar brengen we een ode aan de Berlijnse clubcultuur met een line-up van strictly vinyl DJ’s in onze werkplaats. Je kent ze vast uit het Utrechtse nachtleven en hun melange van disco, soul, acid en house: Pablo Discobar Soundsystem, Mahabe137 en Mauro Moreno. Kom dansen!

KARNEVAL DER KULTUREN

Zowel Berlijn als Leidsche Rijn (en Utrecht) kennen een grote diversiteit aan culturen in de stad. Jaarlijks in juni staan de straten van Berlijn op z’n kop tijdens Karneval der Kulturen, een parade waar miljoenen mensen op af komen. Het feest, wat ooit begon als een protest tegen racisme in 1996, laat in al z’n uitbundigheid en kleuren die diversiteit zien. Deze editie presenteren we je verhalen, films, gedichten en nog veel meer vormen van storytelling, o.a. in samenwerking met Mezrab, Jaipur Junction, Mensen Zeggen Dingen en Xposed Platform.

BIERGARTEN

Het geheim van de populaire maar überklassieke biergarten is simpel: lange tafels in de buitenlucht en aanschuiven maar. Je haalt bier en snacks bij de bar en sluit aan waar er plek is. In Berlijn doen ze dat al sinds 1837 bij Prater Biergarten, en inmiddels op nog veel meer plekken in de stad. Let op: voel je niet gedwongen om in gesprek te gaan met je buren. Dat is nu net de kracht van een goede biergarten: informeel en toch ongedwongen! Gehost door ons eigen Venster. Prost!

Benieuwd wat we de vorige edities hebben gepresenteerd?
Berliner Garten #3
Berliner Garten #2
Berliner Garten #1

Zaterdag 30 november
14:00 – 22:00 uur
Locatie: RAUM

Facebook
Gratis
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search