event

31/08–01/09

Berliner Garten #3

Stad voor wereldburgers en wijkbewoners, schakel tussen Oost en West. Stad met geschiedenis en littekens, bron van experiment en creativiteit. Hebben we het over Leidsche Rijn of Berlijn?

Berliner Garten is een open air festival waarbij we experimenteren met ‘het beste van Berlijn in Leidsche Rijn’. Geen stad in Europa is zo gericht op het publieke stadsleven. Met haar parken, markten, biergartens, openluchtbioscopen, optochten en open air festivals is het er nooit saai. Berlijn is een inspiratie, je hoeft het er niet breed te hebben om er gelukkig te kunnen leven. In Leidsche Rijn proeven we voorzichtig van het potentiële publieke stadsleven. Met Berliner Garten geven we daar ieder kwartaal een impuls aan, met als vast gegeven de (floh)markt Le Bazarre en een klassieke biergarten. De rest van het programma vullen we in per editie. Na iedere Berliner Garten, bepaal jij wat je de volgende keer graag ziet. De afgelopen twee edities waren een groot succes: we presenteerden o.a. een vliegershow a la Tempelhof en de Berlijnse street artist Sokar Uno maakte live een mural van 30 x 7 meter.

Programma

De derde editie van Berliner Garten heeft alle ingrediënten in zich voor een ‘Berliner Sommer’ oftewel, heel veel zon (fingers crossed), zwemmen en kamperen! Natuurlijk geheel in stijl, dus we hebben twee (!) architectencollectieven uitgenodigd om dat met ons vorm te geven: het Berlijnse Raumlabor en het Haags-Berlijnse Refunc. Experiment meets architectuur, dat belooft wat. Verder brengen we je uiteraard weer de markt Le Bazarre en heerlijk eten en drinken (met BBQ!) in de Biergarten.

POP-UP ZWEMBAD DOOR RAUMLABOR
Twee dagen badderen op het Berlijnplein! Maar niet zoals je verwacht: het Berlijnse architectencollectief Raumlabor komt namelijk altijd met grote verrassingen. Juist op de plekken in de stad waar het schuurt en het op apegapen lijkt te liggen, toveren zij – met bewoners en andere betrokkenen – de ruimte om tot een spannende nieuwe omgeving. Zo bouwden ze een tijdelijke universiteit op het water van steigermateriaal (Floating University), een sauna in Gothenborg en reizen ze door Amerika met de opblaasbare bus (Spacebuster). Het zal je niet verbazen als we je vertellen dat Raumlabor al sinds het begin van RAUM een grote inspiratie voor ons is. We zijn dan ook heel trots dat ze langs komen deze zomer!

CAMPING RAUM DOOR REFUNC
Vorig jaar een groot succes en dit jaar weer op de agenda: Camping RAUM! Dit keer in Berliner stijl, want ook in eigen land hebben we een architectencollectief waar het Berliner DNA duidelijk in genesteld zit: Refunc. Zeker als het gaat om hergebruik en het vinden van nieuwe oplossingen en functies met gebruikt materiaal, is Refunc een enorme bron van kennis en inspiratie. Van oude graansilo’s bouwen ze tiny houses op wielen, met containers creëren ze een luxe glamping ervaring. Op Camping RAUM boek je een overnachting met lef: je ontdekt ter plekke in wat voor een bijzonder object je zult slapen. Je eigen tentje meenemen mag natuurlijk ook!

Boek je campingplek (en vergeet niet de BBQ en het ontbijt bij te boeken!): bit.ly/CampingRAUM2019.

NEMO CITY LAB
Tijdens deze derde editie van Berliner Garten nemen we ook alvast een voorproefje op de ‘Cirque du Data’ expositie van Clever Franke, die vanaf oktober te bezichtigen zal zijn. In een mini-festival neemt NEMO je mee in vragen als: Wat gebeurt er als de stad alles van jou weet? Van je agenda en je locatie, tot je dromen en je wensen. Wat vind jij daarvan? Hoe werkt dat dan eigenlijk? En wat gebeurt er met al onze data? Tijdens NEMO City Lab ervaar, creëer en bediscussiëren we de stad van de toekomst en horen we jouw mening over de toepassing van digitale technologieën. Alles natuurlijk via een speelse en interactieve NEMO-stijl.

KARNEVAL DER KULTUREN
Jaarlijks in juni staan de straten van Berlijn op z’n kop tijdens Karneval der Kulturen, een parade waar miljoenen mensen op af komen. Het feest, wat ooit begon als een protest tegen racisme in 1996, laat in al z’n uitbundigheid en kleuren de enorme diversiteit aan culturen in de stad zien. Ook deze editie presenteren we je weer een frisse duik in de lokale en nationale urban scene, met gegarandeerd veel muziek!

LE BAZARRE
Iedere Kiez (buurt) in Berlijn heeft een zondagse rommel- en vintagemarkt en daardoor blijft de wijk het sociale centrum van de stad. Met andere woorden: buurtbewoners ontmoeten elkaar terwijl ze langs de kramen struinen op zoek naar antieke vondsten en lokale producten. Le Bazarre vindt sinds 2013 plaats in Utrecht en biedt plek aan verkopers van kwaliteitsvintage, design, tweedehands kleding, vinyl, boeken, grafisch werk, zelfgemaakte- en streekproducten. Het initiatief is geïnspireerd op de Berlijns rommelmarkten en heeft al jaren een trouwe achterban van verkopers en publiek. Iedere editie kent grotendeels een nieuwe samenstelling van verkopers, zodat steeds andere creatieven, makers en ondernemers hun producten kunnen presenteren. Aanmelden voor de markt: http://bit.ly/LeBazarre1Sept.

BIERGARTEN & BBQ
Het geheim van de populaire maar überklassieke biergarten is simpel: lange tafels in de buitenlucht en aanschuiven maar. Je haalt bier en snacks bij de bar en sluit aan waar er plek is. In Berlijn doen ze dat al sinds 1837 bij Prater Biergarten, en inmiddels op nog veel meer plekken in de stad. Let op: voel je niet gedwongen om in gesprek te gaan met je buren. Dat is nu net de kracht van een goede biergarten: informeel en toch ongedwongen! Prost.

Zaterdag 31 augustus van 14:00 – 22:00 uur
Zondag 1 september van 12:00 – 20:00 uur
Locatie: RAUM & Berlijnplein
Gratis toegang op beide dagen
Campingplek boeken: bit.ly/CampingRAUM2019
Onderdeel van BerlijnLijn

Facebook CAMPING RAUM RESERVEREN
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search