event

23/06

Berliner Garten #2

Stad voor wereldburgers en wijkbewoners, schakel tussen Oost en West. Stad met geschiedenis en littekens, bron van experiment en creativiteit. Hebben we het over Leidsche Rijn of Berlijn?

Berliner Garten is een open air festival waarbij we experimenteren met ‘het beste van Berlijn in Leidsche Rijn’. Geen stad in Europa is zo gericht op het publieke stadsleven. Met haar parken, markten, biergartens, openluchtbioscopen, optochten en open air festivals is het er nooit saai. Berlijn is een inspiratie, je hoeft het er niet breed te hebben om er gelukkig te kunnen leven. In Leidsche Rijn proeven we voorzichtig van het potentiële publieke stadsleven. Met Berliner Garten geven we daar ieder kwartaal een impuls aan, met als vast gegeven de (floh)markt Le Bazarre en een klassieke biergarten. Na iedere Berliner Garten, bepaal jij wat je de volgende keer graag ziet. De afgelopen editie in april was een enorm succes: ruim 5.000 mensen bezochten RAUM tijdens de eerste Berliner Garten waar we o.a. een vliegershow geïnspireerd op het vliegerfestival van Tempelhof presenteerden!

Programma Berliner Garten #2
De tweede editie van Berliner Garten zoomt in op de ‘urban culture’ in de straten en op de pleinen van Berlijn. Loop over straat en je ontdekt iedere tien meter weer een nieuwe muurschilderingen, paste-ups, stickers of stencils van nieuw talent én gerenommeerde kunstenaars. Ook wordt overal op straat (versterkte) muziek gemaakt en gedanst door zogenoemde ‘buskers’, performers die hun kunsten vertonen op daarvoor bestemde ‘vrije’ plekken. En je hoeft er dus niet voor naar het museum, want je vindt het gewoon op straat, gratis en voor nop! De manier waarop deze artiesten zich hun stad ‘eigen’ maken, draagt enorm bij aan de sfeer en dynamiek van het stadsleven. Volgens de wetenschap maakt de beleving van street art en straatoptredens ons als mensen positiever, creatiever, gelukkiger en vrijer. Tijd om daarmee te experimenteren bij RAUM!

STREET ART
Berlijn kent een lange en krachtige street art traditie. Veel muurschilderingen dragen een uitgesproken boodschap in zich en zetten je aan het denken. Het representeert een cultuur waarin iedereen gelijk is en daarmee misschien wel de meest democratische kunstvorm die er is. Geïnspireerd op deze gedachte heeft RAUM samen met AllOne het initiatief genomen om de muur van Teen Spot (de jongerenplek naast RAUM) te laten beschilderen. In co-creatie met jongeren uit Leidsche Rijn spreken we over de betekenis van identiteit (denk aan roots, familie, seksualiteit, leven & dood) en hoe we in de toekomstige stad willen samenleven. Tijdens Berliner Garten maken drie gerenommeerde kunstenaars de toekomstvisie van deze jongeren visueel met de grootste muurschildering van Utrecht. Tijdens Berliner Garten kun je zien hoe de muurschildering gemaakt wordt, vinden er workshops plaats en vertoont de Brommerbios doorlopend een korte docu over street art in Berlijn. De kunstenaars en het programma tijdens Berliner Garten over street art is gecureerd door Street Art Today. Dit internationale platform opent binnenkort het grootste Street Art Museum ter wereld in Amsterdam.

KARNEVAL DER KULTUREN
Jaarlijks in juni staan de straten van Berlijn op z’n kop tijdens Karneval der Kulturen, een parade waar miljoenen mensen op af komen. Het feest, wat ooit begon als een protest tegen racisme in 1996, laat in al z’n uitbundigheid en kleuren de enorme diversiteit aan culturen in de stad zien. Urban dance en hip-hop cultuur maken hier onmiskenbaar onderdeel van uit. Deze scene ontwikkelde zich na de oorlog en de val van de muur, en groeide flink door de komst van publieke ontmoetingsplekken waar ruimte is/was voor skills oefenen en ideeën uitwisselen, ook wel ‘Freiräume’ genoemd. Tijdens Berliner Garten presenteren we met trots onze lokale urban ‘scenes’ als het gaat om dans en muziek en creëren we een (tijdelijke) ‘Freiräume’ op ons plein!

LE BAZARRE
Iedere Kiez (buurt) in Berlijn heeft een zondagse rommel- en vintagemarkt en daardoor blijft de wijk het sociale centrum van de stad. Met andere woorden: buurtbewoners ontmoeten elkaar terwijl ze langs de kramen struinen op zoek naar antieke vondsten en lokale producten. Le Bazarre vindt sinds 2013 plaats in Utrecht en biedt plek aan verkopers van kwaliteitsvintage, design, tweedehands kleding, vinyl, boeken, grafisch werk, zelfgemaakte- en streekproducten. Het initiatief is geïnspireerd op de Berlijns rommelmarkten en heeft al jaren een trouwe achterban van verkopers en publiek. Iedere editie kent grotendeels een nieuwe samenstelling van verkopers, zodat steeds andere creatieven, makers en ondernemers hun producten kunnen presenteren.

BIERGARTEN
Het geheim van de populaire maar überklassieke biergarten is simpel: lange tafels in de buitenlucht en aanschuiven maar. Je haalt bier en snacks bij de bar en sluit aan waar er plek is. In Berlijn doen ze dat al sinds 1837 bij Prater Biergarten, en inmiddels op nog veel meer plekken in de stad. Let op: voel je niet gedwongen om in gesprek te gaan met je buren. Dat is nu net de kracht van een goede biergarten: informeel en toch ongedwongen! Prost.

BAUSPIELPLATZ
In de wijk Prenzlauer Berg kunnen kids hun energie en creativiteit kwijt in Bauspielplatz Kolle. Grappig genoeg ligt deze groene oase van avontuur midden tussen de huizen. Kids bouwen hier na schooltijd hele dorpen van houten hutten, onder toeziend oog van de bouwbegeleider. Leidsche Rijn kent een soortgelijke speelplek: Bouwspeeltuin Voorn. In deze Bauspielplatz kun je ravotten met hout, hamers en spijkers.

Zondag 23 juni
Aanvang: 12.00
Locatie: RAUM

Facebook
Gratis
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search