event

07/04

Berliner Garten #1

Kom op zondag 7 april naar het gratis buitenfestival met ‘het beste van Berlijn’. Berliner Garten staat in het teken van de open en ongedwongen sfeer van de Duitse hoofdstad. Je kan langs de kraampjes op de Utrechtse (floh)markt Le Bazarre struinen, meedansen tijdens een workshop Dabke en een grootse vliegerdemonstratie aanschouwen. Waarom Berlijn? Voor RAUM is deze stad hét voorbeeld van een sociaal en dynamisch stadsleven, waar de pleinen, parken en straten volop worden gebruikt door de bewoners van de stad.

Berliner Garten is de eerste editie van een terugkerend buitenfestival dat experimenteert met allerlei moois dat Berlijn te bieden heeft. Het evenement vindt elk kwartaal – geheel toepasselijk – plaats op het Berlijnplein in Utrecht waar RAUM gevestigd is. Deze plek is voor iedereen open en toegankelijk en staat in het teken van ervaren, ontmoeten en meemaken. RAUM wil met het gratis event Berliner Garten een extra impuls geven aan het (nieuwe) stadsleven in Leidsche Rijn.

Le Bazarre & de Biergarten

Een vast onderdeel van het festival is de Utrechtse markt Le Bazarre. Daar vind je tijdens Berliner Garten tal van kramen met vintage, design en streekproducten. Daarnaast is er ieder kwartaal een klassieke biertuin met lange bierbanken. Het geheim van de populaire maar überklassieke biergarten is simpel: lange tafels in de buitenlucht en aanschuiven maar. Je haalt bier en snacks bij de bar en sluit aan waar er plek is. In Berlijn doen ze dat al sinds 1837 bij Prater Biergarten, en inmiddels op nog veel meer plekken in de stad. Let op: voel je niet gedwongen om in gesprek te gaan met je buren. Dat is nu net de kracht van een goede biergarten: informeel en toch ongedwongen! Prost.
KARNEVAL DER KULTUREN 
Jaarlijks in juni staan de straten van Berlijn op z’n kop tijdens Karneval der Kulturen, een parade waar miljoenen mensen op af komen. Het feest, wat ooit begon als een protest tegen racisme in 1996, laat in al z’n uitbundigheid en kleuren de enorme diversiteit aan culturen in de stad zien. Muziek, dans en feest dus. Dans tijdens deze editie mee met Dreaming of Syria: een Utrechts initiatief wat de cultuur en kleuren van Syrië centraal stelt en ontmoeting stimuleert tussen mensen van verschillende culturele afkomst. De volksdans dabke wordt beoefend in een groot aantal landen in het Midden-Oosten tijdens bruiloften en andere vrolijke vieringen. Het recept: cirkels, lijnen en een enorme bak energie. Laat je meevoeren en leer dabke!

BAUSPIELPLATZ
In de wijk Prenzlauer Berg kunnen kids hun energie en creativiteit kwijt in Bauspielplatz Kolle. Grappig genoeg ligt deze groene oase van avontuur midden tussen de huizen. Kids bouwen hier na schooltijd hele dorpen van houten hutten, onder toeziend oog van de bouwbegeleider. Leidsche Rijn kent een soortgelijke speelplek: Bouwspeeltuin Voorn. RAUM organiseerde eerder bouwfestival BAUPLAATS en dit is het vervolg!

WINDREISEN & CLARINDE WESSELINK
De Amsterdamse kunstenaar Clarinde Wesselink brengt vaak een bezoek aan Berlijn vanwege de onbegrensde creatieve ruimte die ze daar ervaart. De performance art scene is er groot en internationaal, en de mentaliteit open en onderzoekend. Vorig jaar creëerde Wesselink voor RAUM de performance ‘Windreizen’, een onderzoek naar de relatie tussen wind, lichaam en ruimte. Speciaal voor de Berliner Garten brengt ze 3 windpakken mee, zodat iedereen zelf de kracht van de wind kan ervaren. In een nieuw lichaam ervaar je het terrein van RAUM en de wind die door Leidsche Rijn waait, net als de vliegers hoog boven je in de lucht.

TEMPELHOFER VLIEGERSHOW
Ieder jaar in september toont de hemel boven het voormalige vliegveld Tempelhofer Feld alle kleuren van de regenboog. De reden? Das Festival der Riesendrachen (vliegerfestival). Kunstenaars uit heel Europa tonen op het voormalige vliegveld (nu stadspark) hun vliegende creaties en sommigen zijn zelfs groter dan 45 meter. Tijdens Berliner Garten vinden er demonstraties plaats op het Berlijnplein van Kite-Events, ieder jaar vaste gast tijdens Festival der Riesendrachen. Een eigen vlieger meebrengen mag natuurlijk ook!

STADSPRAAT
Esteban van der Wolf gaat in gesprek met drie Berlijn-experts: Rinke Vreeke, Eva de Klerk en Paul de Bruijn. Wat kan een nieuw stadsdeel zoals Leidsche Rijn leren van een stad als Berlijn? Wat maakt de pleinen, parken en straten van Berlijn zo aantrekkelijk voor bewoners van de stad? En kun je zomaar allerlei activiteiten geïnspireerd op Berlijn laten landen in een wijk als Leidsche Rijn? Tijdens Stadspraat gaan we met Rinke, Eva, Paul én het publiek hierover in gesprek.

Hier vind je het hele programma: (ook beschikbaar als download)

Zondag 7 april
Tijd: 12.00-17.00 uur / Biergarten tot 22.00 uur
Locatie: RAUM

Facebook
Gratis
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search