Interactief festival BAUPLAATS bij RAUM: bouw mee aan een kunstinstallatie
event

20/05–21/05

Bauplaats: Bouwfestival

Steek je handen uit de mouwen: we gaan samen bouwen bij RAUM! Op ons terrein werken we in het Pinksterweekend op zondag 20 en maandag 21 mei samen aan een levensgrote boom met eigenzinnige takken. De boom wordt een ontmoetingsplek en uitkijkpunt. Jong of oud, ervaren klusser of in bezit van twee linkerhanden: iedereen doet mee tijdens bouwfestival BAUPLAATS.

BAUPLAATS is na een succesvolle editie in 2017 terug: als tweedaags bouwfestival tijdens het Pinksterweekend. In samenwerking met makers van de Utrechtse collectieven Triomf en Schaalwerk laten we op ons terrein een levensgrote boom groeien – en dat doen we graag samen met jou. Klus mee op zondag 20 en maandag 21 mei, of bouw al eerder mee tijdens de voorafgaande workshops.

Waarom een boom?

Bewoners van Leidsche Rijn hebben behoefte aan een functioneel kunstwerk op het Berlijnplein, zoals werd aangegeven tijdens onze meedenksessies waarin we met buurtbewoners in gesprek gaan. Zo ontstond het idee voor een klimboom. Daarbij is er behoefte aan meer groen in de buurt. Het duurt nog even voor de échte bomen op het Berlijnplein bloeien; wij verbeelden de toekomst alvast met deze gebouwde boom.

De boom is een universeel symbool voor ‘leven’ in allerlei culturen en tradities. RAUM als oase in het gloedjenieuwe Leidsche Rijn Centrum vinden we een perfecte plek voor zo’n sterk symbool. De boom wordt een nieuwe ontmoetingsplek: bereid je maar vast voor op warme zomeravonden en picknicks onder de takken! De kliminstallatie blijft een half jaar staan.

Workshops voorafgaand

Wil je vaker bouwen dan alleen op zondag 20 en maandag 21 mei? Woonproject Place2BU, bouwspeeltuin Voorn, ontwerpcollectief Goede Vrijdag en middelbare school X11 (de laatste besloten) organiseren in mei workshops om alvast een begin te maken aan de grote boom die gebouwd gaat worden. Hout bewerken, mobiel bouwen of ontwerpen: kies hieronder je favoriet(en) en reserveer je plek(ken)!

Workshops tijdens BAUPLAATS

Tijdens het bouwfestival op zondag 20 en maandag 21 mei geven de vier professionele makers van het voortraject ieder een workshop in hun eigen werkplaats op het RAUM-terrein. Tijdens de workshops doe je nieuwe kennis op en bouw je verder aan de takken voor de boom. Kies hieronder uit het programma je favoriet(en) en reserveer voor het symbolische bedrag van €3,- (incl. servicekosten) je plek(ken) voor de workshops op 20 en 21 meiNieuw publiek: meld je aan en sluit aan!

Programma

  • Workshop door bouwspeeltuin Voorn: hout bewerken
    Zondag 20 mei, 14:00 – 16:00 uur, €3,- (incl. servicekosten)

Kids vanaf 7 jaar oud leren tijdens BAUPLAATS op zondag 20 mei hoe je dat nu precies doet, een grote boom maken. Samen bewerken we de takken van een méga boom. Je vader en moeder mogen natuurlijk ook mee. Theatermaker Laura Groeneveld begeleidt het maakproces.

  • Workshop door ontwerpcollectief Goede Vrijdag: mobiel bouwen
    Zondag 20 mei, 17:00 – 19:00 uur, €3,- (incl. servicekosten)

Goede Vrijdag, hét ontwerpcollectief van glitters en pastelkleuren, leert je tijdens BAUPLAATS de fijnste details van professioneel ‘mobiel bouwen’: een soort dromenvanger in een kleurrijker jasje. Samen met makers Emiel Remmelts en Jan Pieter Middelkoop bewerk je op zondag 20 mei één grote tak en een mobiel: om in de boom te plaatsen.

  • Workshop door woonproject Place2BU: ontwerpen
    Maandag 21 mei, 15:00 – 17:00 uur, €3,- (incl. servicekosten)

Vanuit woonproject Place2BU begeleidt grafisch ontwerper Bea van Frankenhuyzen een workshop, op maandag 21 mei tijdens BAUPLAATS. Place2BU-bewoners bevinden zich allemaal in een schakelmoment in hun leven: klaar met de studie, wachtend op een Nederlands paspoort of werkend aan de opbouw van een sociaal leven. Kom je graag in contact met mensen van verschillende achtergronden en culturen? Doe dan mee met de workshop en ontwerp een kunstwerk voor de boom.

Festivalterrein

Timmer je naast het bouwen aan de boom liever iets kleiners in elkaar? Wij zorgen voor voldoende bouwhout en andere materialen om je een weekend lang mee te vermaken. Een eigen idee uitwerken kan dus prima: RAUM is immers uitgegroeid tot bouwdorp dit weekend.

Voor toekijkers en uitgeputte bouwers is er ook genoeg te doen op het RAUM-terrein. Geen tijd voor verveling, met een uitzicht op de zwoegende arbeiders die de ontworpen takken in de boom plaatsen. Per festivaldag hangen we op feestelijke wijze vier takken aan de boom. Ceremoniemeester Esteban begeleidt dit proces. RAUM zorgt voor muziek, snacks en drinken (van fris tot bier).

Benieuwd hoe het héle kunstwerk eruit ziet? Kom dan langs op maandag 21 mei om 17:00 uur. De laatste tak gaat dan de lucht in.
Festival BAUPLAATS bij RAUM: bouw mee aan een kunstinstallatie

 

BAUPLAATS

Data & tijden
Zondag 20 mei
13:00 – 21:00 uur

Maandag 21 mei
11:00 – 18:00 uur

Gratis, m.u.v. de workshops
Aanmelden voor de workshops

Kom één dag, twee dagen of maar eventjes bouwen. Hoe langer, hoe gezelliger natuurlijk!

Facebook Website
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search