event

12/04

Ansicht: lancering podcast

RAUM en online tijdschrift Hard//hoofd brengen een reeks podcasts uit onder de naam Ansicht. In de zesdelige serie is elke twee weken een kort fictief verhaal te horen, dat de luisteraar meeneemt naar de stad van de toekomst. Verwacht inspirerende, geestige en ontroerende invalshoeken, waarbij de moderne wereld steeds vanuit een niet-menselijk perspectief wordt bezien: van een snackbarluikje tot ronddwalende ezel. Op vrijdagavond 12 april vieren we het lanceringsmoment en jij bent uitgenodigd!

De schrijvers en hun toekomstverbeelding
Aan het eerste seizoen van Ansicht werkten zes literaire talenten mee. Zij schreven hun teksten tijdens een 48-uurs soloverblijf, inclusief overnachting, bij RAUM in Leidsche Rijn. Op deze plek in Utrecht – tevens de grootste nieuwbouwwijk van Nederland – is de stad van de toekomst letterlijk in aanbouw.
Na hun residentie bij RAUM werden de podcasts door de schrijvers zelf ingesproken en dachten ze mee over de sfeergeluiden. Shchrijvers die meewerkten aan dit project zijn:

Ansicht trapt af met het verhaal van Kasper, dat zich afspeelt in een futuristische snackbar. Hier zijn alle snacks gemaakt van kweekvlees en andere moderne ingrediënten. Een snackbarluikje wil het cafetariagevoel van vroeger weer oproepen, in een tijd die helemaal op consumptie is gericht. Hij denkt weemoedig terug aan Bolle Bob, een figuur die het gevoel belichaamt van een authentieke frituurervaring.

Selin beschrijft de toekomstige stad vanuit een regendruppel, die via een vloedgolf aan land is gekomen. Hierdoor ligt Leidsche Rijn ineens aan de Noordzee, terwijl alles ten westen daarvan onder water is gelopen. De regendruppel verwondert zich erover dat mensen zich niet meer hechten aan een eigen thuis en steeds weer in een andere stad willen wonen. Het onderwerp raakt de huidige klimaatverandering en de gevolgen ervan.

Lisanne koos het perspectief van een narcis die – als eerste op aarde – het eeuwige leven heeft gekregen. De bloem groeit op in een grote kas in de stad en wordt geplukt door een meisje. Het lijkt in eerste instantie erg eervol om nooit te verwelken, maar het tegenovergestelde blijkt waar. Liggend op de vuilnisbelt tussen levenloos materiaal blikt de narcis terug en vraagt zich af: waarom ben ik niet van plastic gemaakt?

Joost brengt een lief verhaal over een ezel die de hardwerkende mensen van een nieuwbouwwijk lessen wil bijbrengen over compassie en nutteloosheid. Ook is er een robot die als een wind door de wijk waait en ervoor zorgt dat elk technisch probleem wordt opgelost. Van alle inwoners, blijkt alleen de robot de wijze lessen van de ezel in de praktijk te brengen.

Het verhaal van Yentl is geschreven vanuit het perspectief van onkruid. Zo snel als rijtjeshuizen uit de grond schieten, wil onkruid overal woekeren. Maar is daar met alle bebouwing straks nog wel plek voor? Het onkruid van de toekomst spreekt de mensen in de stad toe: Wat mag hier groeien en bestaan?

Als we nadenken over de toekomst, denken we liever niet aan de dood. Ook in de stedelijke planning wordt hiervoor letterlijk te weinig ruimte vrijgemaakt. Reden voor Maurits om een volgeraakte begraafplaats als uitgangspunt te kiezen. Dit overvolle kerkhof vertelt hoe het zover gekomen is. Als een nabestaande langskomt om het graf van een dierbare te ruimen, blijkt de menselijke behoefte aan fysiek contact nog altijd groot.

Feestelijke lancering op 12 april
We vieren het eerste seizoen van Ansicht feestelijk op vrijdag 12 april. Van 20.30 tot 23.00 uur staat paviljoen Venster in het teken van de lancering. Meerder Ansicht schrijvers doen een voordracht en host Teddy Tops gaat in gesprek met onder andere Peter Pelzer, assistent professor aan de Universiteit Utrecht, over de kracht van de verbeelding en de rol van de kunsten daarin. De schrijvers vertellen hoe zij hun residentie in de Leidsche Rijn hebben ervaren en het publiek krijgt de mogelijkheid om naar de podcasts te luisteren. De entree is gratis.

Klik hier voor de landingspagina van Ansicht op Hard//hoofd en hier voor de pagina van Ansicht op de website van RAUM, waar je alle afleveringen kan beluisteren.

 Over Ansicht
De fictiepodcast is bedacht door conceptontwikkelaar Tom Loois in opdracht van RAUM. De selectie en begeleiding van de schrijvers, redactie en distributie van de podcasts liggen bij Hard//hoofd. Het geluidsontwerp is gemaakt door Arno Peeters (Tape TV). De thematiek van de stad van de toekomst en de context van Leidsche Rijn komen van RAUM. Ansicht daagt schrijvers uit om een alledaagse ervaring in de toekomst te schetsen, die inzoomt op gevoelens, situaties en specifiek stedelijke ruimtes die een luisteraar herkent. Ansicht is geïnspireerd op Black Mirror, deze Netflix-serie toont de sociale gevolgen van toekomstige technologie.

Vrijdag 12 april
20:30 – 23:00
Locatie: Venster
Gratis entree
Pin only

Facebook
Gratis
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search