event

20/04

Onze stad, ons canvas: De Conferentie

Op donderdag 20 april 2023 organiseert RAUM de tweede editie van de conferentie Onze stad, ons canvas. Dit keer over hoe creatieve regels zorgen voor meer verbinding in de stad. Zoals algoritmes van grote techbedrijven de virtuele wereld vormgeven, zo bepalen regels, beleid en wetten hoe de fysieke publieke ruimte eruitziet. Het inzetten van (simpele) creatieve regels kan leiden tot nieuw of ander gebruik van een plek. Een plein, park of straat kan daardoor veel betekenisvoller worden voor inwoners.

Wat is dat dan, een creatieve regel?

In het algemeen zijn beleidsregels voor specifieke groepen. Denk aan: de manier waarop hangjongeren worden geweerd van pleintjes of terrassen die pleinen bezetten waardoor alleen betalende gasten welkom zijn. Op eenzelfde manier worden creatieve regels ingezet om te zorgen voor een positieve bijdrage aan de publieke ruimte.

Een paar voorbeelden

In de Utrechtse leefstraat mag elke buurt een straat zes weken omtoveren tot speelplaats en ontmoetingsplek. Auto’s zijn dan tijdelijk niet welkom. In Italië is het wettelijk vastgelegd dat elke koffie staand aan de bar één euro kost. Zo is een bakkie pleur voor iedereen toegankelijk en is de vuilnisman in gesprek met de advocaat.

door Juri Hiensch

Wat gaan we doen?

Tijdens de tweede editie van Onze stad, ons canvas onderzoeken we hoe simpele creatieve regels kunnen zorgen voor ontmoetingen en verbinding tussen mensen. En hoe dit de leefbaarheid van de stad verbeterd. Dat doen we samen met onze partners Creative Bureaucracy, STIPO, Placemaking Europe en Platform Open Cities (Universiteit Utrecht).

  • Luister naar inspirerende sprekers zoals Raymond Ramdihal,
  • Doe een creatieve workshops
  • Maak een wandeling met Expodium om te ervaren hoe een stad eruit zou zien zonder regels.
  • Of doe mee aan een verdiepend gesprek onder leiding van ervaringsdeskundigen en deel je eigen ideeën, problemen of projecten.
  • Ook is er genoeg tijd en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Benieuwd naar de keynotesprekers van vorig jaar? Bekijk hier de talk Van tijdelijk naar permanent? door Shruthi Nair of Creativiteit in proces door Dre Urhahn.

door Juri Hiensch

Iets voor jou?

Ben jij een creatieve en stedelijke professional of houd jij je op een andere manier bezig met de ontwikkeling van de publieke ruimte? Dan is deze dag voor jou interessant. Je kunt ervoor kiezen om het programma (deels) te volgen of verhalen te delen met andere bezoekers. We dagen je uit om open met elkaar in gesprek te gaan en zowel successen als missers te delen. Speciaal hiervoor richten we verschillende informele en fijne plekken in. Zo is Wijkrestaurant Venster op het Berlijnplein de hele dag speciaal geopend voor ons. Hier kun je je alleen of samen terugtrekken met een kop koffie om alle kennis te overdenken of met elkaar in gesprek te gaan.

Wil je weten hoe interessant en gezellig het vorig jaar was? Bekijk de video hieronder voor een sfeerimpressie. Als je al enthousiast bent, kun je hier direct een ticket kopen.

 

Houd deze pagina in de gaten voor ontwikkelingen, bekendmaking van sprekers, workshops en andere zaken.

Onze stad, ons canvas

Datum
Donderdag 20 april 2023

Tijdschema
09.00 uur ontvangst met koffie of thee
09.30 uur start programma
17.00 uur einde programma en start borrel

Kosten
75,- euro (inclusief koffie/thee bij ontvangst, lunch en borrel)

Locatie
RAUM, Berlijnplein 520 Utrecht

Tickets
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search