Denk en maak mee in RAUM Lab!

RAUM Lab

Twee keer per jaar organiseert RAUM vanuit RAUM Lab een creatief avondprogramma maken waarin een groep van zo’n honderd bewoners, makers, bedrijven, onderwijsinstellingen en beleidsmakers op onderzoek uitgaat naar de waarden van de stad. Het Lab is een creatieve denk- discussie-doeplek om met diverse gebruikers rondom Leidsche Rijn het toekomstige stadsleven te onderzoeken en te ontwerpen.

De Woningcrisis

Op 26 oktober 2021 vond RAUM Lab plaats met als thema De Woningcrisis. Er is te weinig aanbod van betaalbare woningen. Een nieuw huis huren of kopen is voor veel mensen niet haalbaar. In het vooronderzoek waarvoor adviesbureau Jonge Honden de straat op ging en met bewoners sprak, kwamen er twee duidelijke pijnpunten naar voren die spelen in Leidsche Rijn.

Benieuwd naar alle resultaten van deze avond? Lees er meer over in de RAUM Lab Woningcrisis Krant.

Beluister de avond

Om beter te begrijpen hoe complex deze pijnpunten zijn, en om de deelnemers zich te laten inleven in de verschillende perspectieven binnen de woningcrisis begonnen we met het beluisteren van een aantal audiofragmenten die het onderzoek van Jonge Honden invoelbaar maken. Zo luisterden we samen naar de student, die geen kamer kan krijgen, de starter, die niet eens de woningmarkt op kan en tussen wal en schip beland, de huizenbezitter, die zijn huis steeds meer waard zien worden, de eenpersoonshuishoudens, die doorhebben dat ze te groot wonen maar ook geen goede opties krijgen om door te verhuizen en de projectontwikkelaars die belemmerd worden meer te bouwen waardoor de schaarste alleen maar toeneemt. In vier tafels gingen we dieper in op één van de twee pijnpunten om ze uit te diepen en input op te halen voor de activiteiten die er rondom dit thema vanaf maart 2022 bij RAUM zullen plaatsvinden. Beluister de audiofragmenten hier.

Waarom RAUM Lab? 

Het doel is dat we met alle betrokkenen kennis opdoen en ontdekken hoe we de stad van de toekomst kunnen vormgeven. De ideeën en meningen die we ophalen, vormen de basis van de twee grote exposities die RAUM ieder jaar organiseert. Met installaties en events met kunst, design en architectuur verbeelden we het thema en bevragen we het publiek. De resultaten van dit publieke onderzoek zijn een belangrijke aanvulling op de kennis die nu aanwezig is bij de (beleids)makers van de stad. Met RAUM Lab kunnen we samen nadenken over hoe we met thema’s als inclusiviteit en klimaatverandering op lokaal niveau aan de slag willen gaan.

Voor wie is RAUM Lab?

Bewoners, ondernemers, makers en mensen uit het onderwijs. Gezamenlijk ontwerpen we een levendige en gezonde stad waar iedereen zich thuisvoelt. De stad is tenslotte pas van iedereen, als iedereen betrokken is!

Terugblik op de eerste editie

De eerste editie van RAUM Lab vond plaats op 15 juli 2020 met als thema ‘De Ongelijke Stad’. 

Lees hier RAUM Lab krant: een terugblik op de eerste editie ‘De Ongelijke Stad’

RAUM Lab krant
RAUM Lab krant

 

 

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search