RAUM Makershuis Lancering_Juri-Hiesch_IMG_6744

Pioniers op het Berlijnplein

Zij hadden de primeur, Nasrin Mohiti Asli en Stefano Ragazzo van het Italiaanse architectencollectief Orizzontale. Als allereerste makers in residence logeerden ze deze week in het net opgeleverde Makershuis van RAUM. In september komen ze terug. Dan bouwen ze aan het Berlijnplein een haven van waaruit Utrechters de stad kunnen verkennen in boten op wielen, als echte Urbanauten!
Door: Moon Saris

Orizzontale
Orizzontale

Pioniers

Ze voelen zich pioniers, vertellen ze op de openingsdag van RAUM. “Wij zijn de eerste echte bewoners van het plein. Om ons heen wordt stevig gebouwd. Wij mogen het hier dus een beetje mee ontginnen.” En dan bedoelen ze dus niet dat ze helpen met bouwen aan de woningen en winkels in de buurt. Nee, zij zijn in dit project een heel ander soort architecten. Ze willen deze plek in ontwikkeling een verhaal geven, een traditie. Want gedeelde verhalen, zo vinden zij, maken een gemeenschap, veel meer dan gebouwen. “Wij kunnen, om een gek voorbeeld te geven, besluiten dat op dit plein op maandag gele kleren worden gedragen. De gezamenlijke identiteit van de mensen hier bestaat nog niet, die gaan we dus creëren.”

Datingboot of pizzaboot

Aan hun workshoptafel vroegen ze, als aftrap, aan buurtbewoners en andere Utrechters om een vlag te ontwerpen voor hun boten op wielen. Ook wilden ze graag weten: wat moet er volgens jou gebeuren op zo’n boot en waar ‘vaarrijdt’ die naartoe? “We hadden zelf ook ideeën, zoals pizza’s bakken of muziek spelen. Maar we willen graag de fantasie van anderen inzetten. Dat levert nu al wat op, en we zijn pas net begonnen: veel mensen bedachten een datingboot. Een erg goed idee. De liefde zorgt altijd voor goede verhalen. En races, ook leuk voor verschillende leeftijdsgroepen.”

Urbanauts Orizzontale voor RAUM
Urbanauts – Impressie van een boot op het Berlijnplein

Waarom eigenlijk een boot op wielen?

Leuk historisch weetje, grappig om dat van Italianen te leren: prins Maurits van Oranje had begin zeventiende eeuw een zeilwagen op wielen, ontworpen door een pionier uit die tijd, Simon Stevin. De prins gebruikte de boot om z’n gasten te vermaken, bijvoorbeeld diplomaten. Ook zijn opvolgers deden dat: het voer/vaartuig heeft twee eeuwen dienst gedaan. “Sowieso is Nederland een land met een grote zeevaarttraditie, en een vloot staat garant voor legendarische verhalen. De wielen komen van de fiets, daar staat Nederland ook wereldwijd bekend om. Eén plus één is een boot op wielen.”

Nieuwe geschiedenis

De reizen van de boten en de gebeurtenissen erop verzamelen ze en leggen ze vast in een dagboek. “Hoe we dat gaan doen, moeten we nog bedenken. Net als hoe de boten gaan voortbewegen. Alles is, met andere woorden, nog in ontwikkeling. Niks ligt vast, alles ligt open. Het kan nog alle kanten op van fantasie naar werkelijkheid. Want dat moet je niet vergeten: alle traditie is ooit verzonnen. Wij maken samen met de buurt graag een begin van de nieuwe geschiedenis van het Berlijnplein en omgeving.”

Nieuwsgierig? Meer over Orizzontale.

Meer zien? Hier vind je foto’s van de lancering van het project.

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search