Open call: Makers

RAUM ZOEKT MAKERS IN RESIDENCE

Deadline: 18 februari 2018

Wij zijn RAUM. Een openbaar expositieplein in Utrecht van meer dan 40.000 m2: het Berlijnplein. Wij gebruiken de kracht van kunst en design om mensen te betrekken bij de levende, groeiende stad. Met makers en publiek bouwen we aan een programma van installaties en evenementen dat nieuwsgierig maakt. Samen zoeken we naar nieuwe inzichten voor een veelzijdige en veelkleurige stad via cultureel experiment. Dat is volgens ons onmisbaar voor de ziel van de stad.

Ons makers-in-residency programma geeft jou als maker de ruimte om jouw visie op die levende stad te verbeelden, in een groots werk in de publieke ruimte (RAUM is immers een plein). Best gaaf, toch? Lees dan vooral verder!

Maker House (artist in residence home) by Woonpioniers (July 2017)

Makers-in-residency

Interactie tussen mensen en hun omgeving is onmisbaar voor de levende stad. In 2030 woont 70% van de wereldbevolking in steden. Utrecht groeit op korte termijn naar 400.000 inwoners. RAUM is een plek tussen oud en nieuw: ons plein ligt in het geografisch hart van Utrecht bovenop de restanten van het Romeinse Rijk, maar is omringd door nieuw gebakken klinkers en vers asfalt. Rechts van ons is de historische binnenstad, links van ons de grootste nieuwbouwwijk van Nederland: Leidsche Rijn. Nergens is het contrast tussen de oude en de nieuwe wereld groter: daarom zitten we op het Berlijnplein.

Een levende stad is een ontmoetingsplek, waar werk, geld, cultuur en ontspanning lonken. Dat biedt kansen om samen de toekomst vorm te geven. Om oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van onze tijd. En dat gaat altijd over mensen. Hoe wij ons verhouden tot gebouwen, infrastructuur, wonen, werk, en vooral tot elkaar. De stad is een bron van kennis, kunde, creativiteit en middelen. Om die bron te ontsluiten moet je interactie tussen mens en omgeving aanjagen. BIj RAUM stimuleren we via cultureel experiment. En dat levert nieuwe inzichten op. RAUM geeft de stad ziel: het is een plek waar verhalen worden gemaakt en verteld. Waar kunst en design de uitdagingen van onze stad visualiseren. Een plek die verbondenheid van de inwoners met hun stad vorm geeft.

Makers – we need you!

Silo Village by Bouke Bruins & Wouter Corvers (September 2017)

Aanbod

We hebben in 2018 nog plek voor 2 á 3 makers. In 2017 hebben we een start gemaakt met een eerste makers in residency waar o.a. beeldend kunstenaar Leonard van Munster en food designer Chloé Rutzerveld voor zijn geselecteerd. In 2018 gaan we oa werken met Overtreders W, Studio RNDR (voorheen LUSTlab), Sacha van den Haak & Anton Lamberg en Elmo Vermijs & Richard Vijgen.

Wat bieden we je?

Urbanauts Unit Viewtower by Orizzontale (October 2017)

Wie we zoeken

Makers! Beeldend kunstenaars, architecten, ontwerpers, social designers, het maakt ons eigenlijk niet veel uit. Wat wel uitmaakt:  Je hebt lef. Oftewel, je durft te experimenteren en hebt een visie als het gaat over je werk en de levende stad. Mensen die jouw werk zien, vertrekken met een nieuw of ander perspectief. Maar belangrijker nog: iedereen bouwt mee aan de stad. En dus vinden wij het heel belangrijk dat andere mensen kunnen ‘meemaken’ in jouw proces of werk. Niet jij op een eilandje, maar jij middenin de wereld. Of je nu ontmoetingen stimuleert, publiek iets laat ervaren, je skills overbrengt of mensen letterlijk laat meebouwen… alleen met elkaar kunnen we plaats maken voor iedereen. Dus het publiek speelt een belangrijke rol tijdens jouw residency!

RAUMSOUNDS kinetic audio installation by Joris Strijbos (December 2010)

Voorstel indienen

We vragen je om een kort en bondig (voorlopig) plan in te dienen, zodat we een kwalitatieve selectie kunnen maken. Het plan dient minimaal de volgende informatie te bevatten (maximaal 5 A4 exclusief portfolio, geen maquettes):

Het maker-statement en de omschrijving van het plan mogen ook in een video worden aangeleverd. Leuk zelfs!

Tijdlijn

Via de link kun je aangeven of je mee wilt doen aan de open call. De geselecteerde makers ontvangen een vergoeding á € 250 voor het indienen van een compleet (!) plan op 18 februari.

Het projectvoorstel wordt beoordeeld door een artistiek adviesteam, zelf pioniers en experts in de stedelijke ontwikkeling, design en kunst, bestaande uit: Joop de Boer (Pop-Up City), Xandra van der Eijk (I Wait Here) en Daniëlle Arets (Design Academy).

Meer weten en zien? Kom langs bij RAUM! We zijn altijd open.

Disclaimer

facebook insta twitter