geweest

01/07

Draag Je Steen(tje) bij

Stel je geeft de natuur de vrije hand, hoe zal het Berlijnplein er dan uitzien? Gewildgroei gaat met stenen een organisch kunstwerk maken op het plein. En jij kan meedoen!

Vergroen het Berlijnplein

Meer groen zorgt voor een gezondere stad. Wanneer we meer beton en tegels veranderen in natuur, hebben we bijvoorbeeld minder last van wateroverlast, omdat het sneller afgevoerd kan worden. Help mee aan het vergroenen van de stad door mee te bouwen aan het eco-kunstwerk van Gewildgroei. Haal je (overgebleven) stoeptegels uit de tuin, neem zaden van bloemen mee of kom gewoon langs om bij te dragen. En erg chill: als je stoeptegels bij de Intratuin aan de Koningsweg inlevert, dan krijg je er gratis plantjes voor terug. Deze stoeptegels haalt Gewildgroei samen met Operatie Steenbreek op om te gebruiken voor dit kunstwerk.

Hoe ziet het kunstwerk eruit?

Iedereen kan meebouwen aan het kunstwerk, waardoor iedereen meebepaald hoe het eruitziet. Bouwen doen we met stenen. Denk aan stoeptegels die iemand uit zijn tuin haalt om zijn tuin te vergroenen. Maar er is geen bouwtekening gemaakt, er is geen ontwerp. Hoe het eruit ziet, wordt bepaald door iedereen die meehelpt én de natuur. Het wordt een kunstmatig ecosysteem dat zich altijd verder ontwikkelt. En het leukste is… die is nooit af!

Meemaken

In juli en augustus is Gewildgroei bij RAUM om te bouwen aan het kunstmatige ecosysteem. Jij kunt elk moment van de dag langskomen om stenen langs te brengen, bloemzaadjes te planten of mee te bouwen. Je mag zelf bepalen wat je bouwt, Gewildgroei vindt het juist tof als je zelf aan de slag gaat. Het ecosysteem wordt gebouwd direct aan het fietspad dat over het Berlijnplein loopt.
Ook zal RAUM met Gewildgroei enkele extra activiteiten organiseren, zoals een workshop met Gewildgroei. Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer we iets organiseren? Meld je dan gratis aan als clublid.

Gewildgroei - Makers in residence RAUM 2017
Gewildgroei

Over Gewildgroei

Gewildgroei is een ontwerpersduo uit Eindhoven en bestaat uit Bennie Meek (1983) en Vincent Wittenberg (1980). Het duo ziet Nederland als het ultieme, maakbare land. Door haar polders en ecoducten, maar ook door Leidsche Rijn, de grootste nieuwbouw- en Vinex-locatie van Nederland. Parallel aan deze maakbare wereld, ontwikkelen zich autonome, spontane en sociale processen. ‘Natuur’ en de mens vinden altijd wel hun weg. Denk aan de recente vondst van een dassenburcht in Amelisweerd, die aardig wat gevolgen blijkt te hebben voor de geplande uitbreiding van de A2 snelweg.

Gewildgroei is een van de makers in residence van RAUM in 2017. Lees meer over de makers in residence.

Inspiratiebron: Louis le Roy

Het werk van Louis le Roy is een belangrijke inspiratiebron voor Gewildgroei. In de jaren 70 van de vorige eeuw introduceerde eco-architect Louis Le Roy het ‘ecokathedrale’. Le Roy bekritiseerde het ontbreken van het natuurlijke systeem en daarmee het element tijd in stedelijke ontwikkeling. Hij pleitte voor het werken met processen in plaats van het werken met blauwdrukken. Niet hapklare koek en neerzetten maar, wel groeien en leven.

“Laat groeien wat groeit en beperk het menselijke ingrijpen tot de allernoodzakelijkste handelingen – de natuur ordent immers zichzelf.” – Louis Le Roy

De eco-kathedraal van Le Roy in Mildam (Friesland)
De eco-kathedraal van Le Roy in Mildam (Friesland)
facebook insta twitter