Interactief festival BAUPLAATS bij RAUM: bouw mee aan een kunstinstallatie
geweest

20/05

BAUPLAATS

Steek je handen uit de mouwen: we gaan samen bouwen bij RAUM! Op ons terrein werken we in het Pinksterweekend op zondag 20 en maandag 21 mei samen aan een levensgrote boom met eigenzinnige takken. De boom wordt een ontmoetingsplek en uitkijkpunt. Jong of oud, ervaren klusser of in bezit van twee linkerhanden: iedereen doet mee tijdens bouwfestival BAUPLAATS.

BAUPLAATS is na een succesvolle editie in 2017 terug: als tweedaags bouwfestival tijdens het Pinksterweekend. In samenwerking met makers van de Utrechtse collectieven Triomf en Schaalwerk laten we op ons terrein een levensgrote boom groeien – en dat doen we graag samen met jou. Klus mee op zondag 20 en maandag 21 mei.

Waarom een boom?

Bewoners van Leidsche Rijn hebben behoefte aan een functioneel kunstwerk op het Berlijnplein, zoals werd aangegeven tijdens onze meedenksessies waarin we met buurtbewoners in gesprek gaan. Zo ontstond het idee voor een klimboom. Daarbij is er behoefte aan meer groen in de buurt. Het duurt nog even voor de échte bomen op het Berlijnplein bloeien; wij verbeelden de toekomst alvast met deze gebouwde boom.

De boom is een universeel symbool voor ‘leven’ in allerlei culturen en tradities. RAUM als oase in het gloedjenieuwe Leidsche Rijn Centrum vinden we een perfecte plek voor zo’n sterk symbool. De boom wordt een nieuwe ontmoetingsplek: bereid je maar vast voor op warme zomeravonden en picknicks onder de takken! De kliminstallatie blijft een half jaar staan.

Kom bouwen bij RAUM - Festival BAUPLAATS in Utrecht
BAUPLAATS 2017

Werkplaatsen (altijd open!)

Tijdens het bouwfestival op zondag 20 en maandag 21 mei zijn er verschillende werkplekken te vinden op het terrein. Deze zijn altijd open! Daarnaast worden er op vaste tijdstippen workshops gegeven, gratis toegankelijk en voor iedereen.

 • Werkplaats 1: maker Laura Groeneveld – Tangramtoko 
  Theatermaker Laura Groeneveld tovert in haar werkplaats hout om tot ware tangramstukken. Pas je beste zaagvaardigheden hier toe!
  → Workshop: zondag, 14:00 – 16:00 uur
 • Werkplaats 2: Goede Vrijdag – makers Emiel en Jan Pieter – Mobielerij
  Goede Vrijdag, hét ontwerpcollectief van glitters en pastelkleuren, leert je tijdens BAUPLAATS de fijnste details van professioneel ‘mobiel bouwen’: een soort dromenvanger in een kleurrijker jasje.
  → Workshop: zondag, 17:00 – 19:00 uur
 • Werkplaats 3: Bea van Frankenhuyzen – Vormerij
  Bewerk bouwmaterialen met grafisch ontwerper Bea van Frankenhuyzen. Regenbuizen, patronen: Bea biedt het allemaal.
  → Workshop: maandag, 15:00 – 17:00 uur
 • Werkplaats 4: Arnoud Warschauer – Zagerij
  Ontwerper Arnoud Warschauer runt twee dagen lang de zagerij. Zagen, 3D printen: ga met Arnoud aan de slag!
  → Workshop: maandag, 12:00 – 14:00 uur
 • Werkplaats 5: Triomf
  Timmer je naast het bouwen aan de boom liever iets kleiners in elkaar? Een eigen idee uitwerken kan natuurlijk prima: RAUM is immers uitgegroeid tot bouwdorp dit weekend. Haal je materiaal bij Triomf.
Kom bouwen bij RAUM - Festival BAUPLAATS in Utrecht
BAUPLAATS 2017

Festivalterrein

Timmer je naast het bouwen aan de boom liever iets kleiners in elkaar? Wij zorgen voor voldoende bouwhout en andere materialen om je een weekend lang mee te vermaken. Een eigen idee uitwerken kan dus prima: RAUM is immers uitgegroeid tot bouwdorp dit weekend.

Voor toekijkers en uitgeputte bouwers is er ook genoeg te doen op het RAUM-terrein. Geen tijd voor verveling, met een uitzicht op de zwoegende arbeiders die de ontworpen takken in de boom plaatsen. Per festivaldag hangen we op feestelijke wijze vier takken aan de boom. Ceremoniemeester Esteban begeleidt dit proces. RAUM zorgt voor muziek, snacks (waaronder vegan hotdogs door Punk Dogfriet door Friet op Wielen, en ijs door Ray Swiet Sanieen drinken (van fris tot bier).

Benieuwd hoe het héle kunstwerk eruit ziet? Kom dan langs op maandag 21 mei om 17:00 uur. De laatste tak gaat dan de lucht in.

DJ’s

Geen festival zonder muziek! Check hieronder de timetables van onze dj’s.

Zondag 20 mei

Maandag 21 mei

 • 11:00 – 13:30 uur: DJ Twan
 • 13:30 – 14:30 uur: Matter
 • 15:00 – 16:15 uur: DJ DM
 • 16:15 – 18:00 uur: DJ Baumarkt

Festival BAUPLAATS bij RAUM: bouw mee aan een kunstinstallatie

 

BAUPLAATS

Data & tijden
Zondag 20 mei
13:00 – 21:00 uur

Maandag 21 mei
11:00 – 18:00 uur

Gratis

Kom één dag, twee dagen of maar eventjes bouwen. Hoe langer, hoe gezelliger natuurlijk!

Facebook
facebook insta twitter